Šeštadienis, spalio 23, 2021
Banner Top

Jautiena – tai viena iš dažniausiai pasaulyje vartojamų mėsos rūšių. Ji vertinama dėl išskirtinio skonio, daugybės joje esančių maistinių medžiagų ir plačių parašimo galimybių. Nors dažnas virtuvės šeimininkas jautienos atsisako dėl to, kad ją sunku paruošti, tačiau tai yra klaidingas nusistatymas. Jautiena, būdama liesa mėsa, reikalauja ilgo kepimo proceso žemoje temperatūroje. Kartą pabandžius ją paruošti pagal visas taisykles, ši mėsa mėsa taps jūsų mėgstamiausia bei prie jos prisirišite visam gyvenimui.

Jautienos nauda organizmui

Jautiena yra baltymų ir maistinių medžiagų šaltinis. Faktiškai visose valgomose jautienos dalyse yra daug naudingų medžiagų. Jautienos mėsoje gausu niacino, vitamino B12, geležies ir cinko. Raudona jautienos mėsa taip pat yra nepakeičiamas karnitino šaltinis, kuris jautienos gaminimo metu pavirsta kreatinu. Organizme esant karnitino trūkumui susilpnėja riebalų apykaita, vargina nuovargis, atsiranda viršsvoris. Savo ruožtu kreatinas – tai azoto turintis organinis junginys, kuris yra raumenų sudedamoji dalis. Tačiau, nors raudonoje jautienos mėsoje ir gausu maistinių medžiagų, joje taip pat gausu ir sočiųjų riebalų, todėl jautieną reikėtų vartoti saikingai.

Jautienos mėsos dalys

Jautiena yra skirstoma į aštuonias dalis, tai: nugarinė, kumpis, papilvė, šoninė, šonkauliai, krūtininė, mentė ir kulninė. Toliau straipsnyje yra trumpai aptariama kiekviena iš šių dalių.

Nugarinė

Nugarinė – tai raumeninga jautienos dalis. Taip pat – tai vertingiausia jautienos dalis, kadangi iš jos yra gaunama išpjova. Nugarinėje beveik visai nėra riebalų, o sultingumą mėsai suteikia kraujas. Kepant nugarinę labai svarbu yra jos neperkepti, kitaip mėsa išsausės ir taps neįkandama bei neskani. Iš nugarinės yra kepami kepsniai, gaminamas bifšteksas, šašlykai ir tartaras.

Kumpis

Kumpis – tai nuo dubens ir kryžkaulio atskirta raumeninga, liesa mėsa. Kumpis geriausiai tinka troškiniams, tad skaniausias jautienos troškinys yra gaminamas būtent iš kumpio. Iš kumpio galima iškepti ir skanius kepsnius, tačiau, kad jie nebūtų sausi, kumpį būtina marinuoti ar įdaryti riebalais bei kepti uždarą.

Papilvė ir šoninė

Papilvę ir šoninę sudaro tiek raumuo, tiek riebalai. Nuo šoninės paprastai yra atskiriami kaulai. Gabalais sukapotą šoninę galima tiek kepti ant grotelių, tiek naudoti sultiniams virti. Papilvę galima naudoti sumaltą arba kaip troškinių ingredientą.

Šonkauliai

Šonkauliai yra naudojami sultiniams virti. Taip pat gali būti kepami orkaitėje arba grilyje.

Krūtininė

Jautienos krūtininė – tai labai skani, nors ir kieta mėsa. Krūtininė yra aromatingesnė už kumpį ar mentę. Ją galima tiek malti, tiek iš jos gaminti guliašą, plovą ar šiupinį. Kad krūtinės mėsa plovui būtu ne per kieta, ją galima išvirti iš anksto ir į plovą įdėti jo gaminimo metu.

Mentė

Jautienos mentė – tai nuo priekinio kumpio nugaros nuimta viršutinė raumeninga mėsos dalis. Tinka sotiems troškiniams, lėtam, ilgam kepimui orkaitėje ar mėsiškoms sriuboms.

Kulninė

Kulninė yra kiekvienoje gyvulio kojoje esanti nedidelė tvirta kūno dalis. Ši dalis turi daug jungiamojo audinio, kuris mėsai suteikia išskirtinį jautienos skonį. Dėl mėsos viduryje esančio kaulo verdant šią mėsą išsiskiria riebiosios medžiagos, todėl kulninę labiausiai tinka naudoti gaminant sultinius ar troškinius.